CodeCanyon ve ThemeForest gibi birden çok pazar yeri’nin sahibi Envato Ürün Satış Rehberi. Bu sitelerde satış yapmak ile ilgili çok soru alıyordum; 6 yıldır da satış yapıyorum madem. Böyle kapsamlı bir rehber serisi hazırlayayım dedim. Bu birinci yazıda genel detaylardan bahsedeceğim. Kazançlar, ödeme nasıl alınıyor gibi. İkinci yazımda ise, ki o yazı talep olursa gelecek; ürün onaylatma sırasındaki dikkat edilmesi gereken hususlar, ürünü onaylayan kişiler ile nasıl konuşulmalı gibi konuların yanı sıra; Envato API kullanarak nasıl küçük bir lisanslama sistemi yazılır, bunlardan bahsedeceğim. Eğer amacınız sadece satın almak ise diğer yazım olan CodeCanyon Ürün Satın Alma Rehberi‘ni de okuyabilirsiniz. Örnek olan ürünüm için ise Gelişmiş Çoklu Ürün Sipariş Sistemi %100 Mobil Uyumlu sayfasını okuyabilirsiniz.
Niye Bu Yazıyı Okuyayım?
Ben 6 yıldır sanarken aslında 7. yılımı bu gün doldurduğum, binlerce doların üzerinde satış yaptığım bir platform bu. Eskisinden bu güne çok fazla deneyimim var, düşünün ben zamanında PayPal ile ödeme alıyordum. Ne kadar eski değil mi? 😀
Envato Nedir?
Öncelikle Envato hakkında kısa bir bilgi vereyim, bilmeyenler olabilir diye. Kısaca Envato; birden çok marketplace olarak adlandırılan pazar yerlerine sahip; gerçekten büyük bir satıcı ve müşteri kitlesi ile birden çok ürün bulabileceğiniz ve bunları satıp sürümden kazanabileceğiniz bir yer. Fakat görüyorum arada, “Bir kod yazıyorsun; koyuyorsun sonra zenginsin abi, koy unut para geliyor sana.” yok böyle bir şey. Emek vermek gerekiyor. Güncel kalmak ve daha fazla satış yapabilmen için destek vermen gerekiyor.
Envato Ürünleri
- CodeCanyon: PHP Betiklerinden tutun da Android kodlarına, iOS tasarımlarına, WordPress eklentileri, .NET yazılımlarına kadar kod ile ilgili aradığınız pek çok şeyi bulabileceğiniz bir pazar yeri.
- ThemeForest: Adı üzerinde tema ormanı. HTML tasarımlardan WordPress temalarına, geneli Bootstrap ile geliştirilmiş Responsive tasarımlara ve temalara sahip olabileceğiniz bir pazar yeri.
- Videohive: Stack videolardan tutun da diğer hazır animasyonlu videolara kadar birden çok videoya sahip. Bazılarında müzik dahil olmuyor dikkat etmekte yarar var.
- Audiojungle: Kanyon, Orman, Sıra geldi Jungle’a, adından da anlaşılacağı üzere, YouTube’a koymalık, telif geldiği zaman da çıkartıp lisansını rahatlıkla gösterebileceğiniz müziklerin bulunduğu pazar yeri, siz de kendi müziklerinizi buradan satabilirsiniz. Ama buradan alınan müziklerin lisanslarına dikkat edilmeli, keza sadece bir YouTube videosuna koymalık lisans alır da telif yerseniz başınız ağrıyabilir.
- Graphicriver: Sıra geldi nehire, logolardan tutun da fontlara kadar grafik ile ilgili tonla materyal bulup burada satabilirsiniz.
- Photodune: Fotoğraf konusunda buradan gerçekten kaliteli fotoğrafları bulup istediğiniz çözünürlükte satın alabilirsiniz. Gerçekten yüksek çözünürlükte kaliteli fotoğraflar sağlıyorlar. Lisanslı da olduğu için şirket duvarlarına falan kaplayabiliyorsunuz rahatlıkla. Ama dediğim gibi logoda falan kullanmak için ise; lisansa göz atmanızı tavsiye ediyorum her zaman.
- 3DOcean: Anlıyorum artık isim bulamamışlar, Okyanusa geçmişler. 3D Nesne satın alabiliyorsunuz burada da. Pek ilgimi çeken bir pazar yeri değil. Girip inceleyebilirsiniz.
Peki Şimdi Nasıl Satarız?
İşte burası güzel soru. Önceden sizi bir sınava sokuyordu. Cevaplarına internetten bakıp yapabiliyordunuz. Şimdi son halini ne yazık ki bilemiyorum. Fakat yine aynı şekilde veya benzeri olmalı. Keza o kadar çok İngilizce bilmeyen satıcı var ki piyasada. Tahmin bile edemezsiniz.
Yazımın devamını, geçerli ve onaylı bir satıcı olduğunuzu varsayarak yazıyorum. Böyle bir yazar hesabına sahip olduğunuz zaman zaten sağ üst köşedeki menülerde Satıcı Menülerini ve Yükleme bağlantılarını göreceksinizdir. Oradaki Upload yazısı ile yükleme ekranına geliyoruz.
Nelere İhtiyacım Var?
Şimdi yukarıdaki listelediğim her pazar yerinin kendi gereksinimleri var. O konuda ne yazık ki Envato’nun forumlarına ve destek makalelerine dalmanız gerekiyor. Yükleme sırasında da gerekli linkleri panellerde veriyor zaten. Ben burada CodeCanyon ile ilgili bahsedeceğim genellikle. Fakat bahsettiğim şeyler ThemeForest’da da benzer.
Kalite
Evet, pazar yerine yakışır, kaliteli bir ürün ortaya koymalısınız ki yayınlansın. Eskiden bu kadar umursamıyorlardı ama şimdi öyle ne yazık ki.
Dokümantasyon
Olmaz ise olmazlardan. Şöyle söyleyeyim, son ürünümü hala onaylamadılar, en az 5 kez Soft Rejection yedim sırf bu sebepten. 10-15 sayfalık bir dokümantasyonum var ve ret sebebi şu; “Adamlar nasıl veritabanı oluşturacaklar? Nasıl dosyaları yükleyecekler?” inanın o anda, dalga mı geçiyorsun lan sen benle? Yok bir de tutup host şirketinden sipariş verirken kredi kartı numaralarını nasıl yazacakları ile ilgili de bir dokümantasyon hazırlayayım hazır elim değmişken diye tam yazıyordum ki tuttum kendimi. Keza tam o sıralarda SMTP bilgilerini giremeyip sistem hatalı diyen bir müşterim ile uğraşıyordum. Yani her şeyi ekleyin fakat yine de yardım etmeye hazır olun çünkü ortam; bu tür insanlar ile dolu.
En sonunda dokümantasyonu okudum ama anlamadım, İngilizcem iyi değil diyen bir İtalyan ile bunu net olarak anladım. 1-1.5 saat uğraşıyorsunuz her biri ile.
Bedava kurulum hizmeti sunmak zorunda değilsiniz, destek verseniz bile fakat inanın ben artık en başında FTP/cPanel ne varsa isteyip kendim kuruyorum ve daha az yoruluyorum. Öbür türlü, MySQL bilgilerini kontrol ettim ama hala yanlış deyip 1-2 saat sonra sen haklıymışsın diye ticket atan mı dersin? E tabi haklıyım, boşuna mı yazdırıyorum oraya h1 etiketi ile veritabanı hatası diye. Ne hatası olacak başka? Türlü türlü bunlar anasını satayım.
Ekran Görüntüleri, Küçük Resim ve Büyük Resim
Evet Envato ürün satış için bunlar gerekli şeyler, aklınızda bulunsun küçük resim tüm aramalarda ve ana sayfada ilk görünen resim, milleti etkileyecek canlı resimler seçin. Ve en önemli ürün özelliğinizi de burada belirtmeye çalışın ama kötü bir haberim var, bütün bunları 80×80 ebatında küçücük bir resimde sunmalısınız. Evet işiniz zor biliyorum. 6 yıldır bunu çekiyorum.
Büyük resim 590×300 ebatlarında, küçük resmin üzerine fare ile gelindiği zaman (hover) veya ürün sayfasında en başta görünen resimdir. Burası en önemli kısım, insanlar genelde burayı okuyorlar. Vasat bir şey yapmayın yani.
Ekran görüntülerini açıklamama gerek yok sanırım. Bu yukarıdaki iki görseli ayrı ayrı yüklerken ekran görüntülerinin hepsini bir ZIP dosyasında yüklüyorsunuz sisteme, sistem onları ZIP’ten çıkartıp yayınlıyor kendisi.
Açıklama
Bu açıklama sayfası eskiden her düzenlemede onay isterken artık istemiyor. Yani kafanız estikçe güncelleme yapabiliyorsunuz. HTML destekliyor. Resim vs. yükleyebilirsiniz fakat resimleri Envato kendisi sizin sunucudan çekip kendi CDN’lerinden yayınlıyor. Bu sayede resimler ile hit sayımı ve analitik devri çöp oldu. Eskiden o tür şeyler ile ne kadar hit aldı ürün diye bakardık, hey gidi günler hey…
Gerçi artık Envato’nun kendi daha gelişmiş bir analitik servisi var. Her ürüne ne kadar hit alınmış vs. görebiliyorsunuz.
Tamam Her Şey Hazır
Şimdi yüklüyorsunuz bunları. Eskiden fiyatı Envato kendisi belirlerdi. Ürüne bakıp sen bunu bu fiyattan sat derdi anlayacağınız. Fakat o dönemler daha adil bir komisyon sistemine sahipti, ve bu şekilde de olsa kazanıyordunuz gerçekten. Şimdi 25-30 dolardan aşağı ürün satmıyorum ben yoksa kazanamıyorum. Komisyonlar aşırı fazla. Neyse uzatmadan;
Fiyat belirledikten sonra da etiketler, ürün özellikleri (PHP sürümüdür, Framework’tür cart-curt işte.) hallettikten sonra ürünü onaylayacak adama açıklama yapmalısınız. Detay falan verecekseniz burada verebilirsiniz. Sadece o görecek. Lisans sisteminiz var ise ona oluşturacağınız lisansı buradan verin mesela. Geçen azarladım adamı, ilk başta verdim ya niye hala soruyorsun diye. Önceki yazdığınız şeyleri de göremiyor. Yani, bir kez de olsa basit bir Soft Rejection yerseniz, tekrar bilgilendirme yapmakta yarar var.
Ürünü gönderdikten sonra en geç 2-3 gün içerisinde ret veya kabul alıyorsunuz. İlk seferinizde kabul alırsanız helal olsun. Eğer Soft Rejection tarzında bir ret alırsanız, üzülmeyin, küçük hatalar vardır (dokümantasyon gibi mesela) halledin, kabul ederler.
Kazançlı mı Peki?
Şimdi gelelim en yazmak istediğim kısma; genelde bunu kimse söylemeyecek size. Envato ürün satış artılarını ve eksilerini dökeceğim.
Bu arada tam da bu yazıyı yazarken bir ekran görüntüsü almak için panelime girdim ve bunun ile karşılaştım. Gözlerim dolmadı değil. Ve bu ana bu yazıyı denk getirmem de bir garip oldu 🙂
Fiyatlandırma
Şimdi, fiyatlandırma konusunda Envato biraz, hatta çokca pislik yapar.
Bir ürün diyelim 25 dolar liste fiyatı; Envato bundan 5 dolar keser; buna alıcı komisyonu der. Alan kişi bana komisyon ödüyor diyerek, standarttır bu.
Sonra kalan 20 dolardan belirli bir yüzde alır, bu yüzde satıcının satış rakamına göre değişir. Yeni başlamışsa satıcı %37.5 ve daha yukarısı olabilir. Satış yaptıkça düşüyor (ama 75 bin dolar diye hatırlıyorum, o düzeyde satış yapılmalı ki komisyon ciddi oranda düşsün.)
Şimdi yukarıdaki örneğe gelelim ve bizden aldığı komisyon da %37.5 diyelim. 25 dolarlık ürün bize 20 dolara geliyordu; ondan da bir 7.5 dolar kesiyor ve bize kalan 12.5 dolar. Bazen sadece bununla da kalmıyor, arada bir de vergi kesiyor. Amerika’ya vergi ödemişliğim vardır sırf bu sebeple mesela. Bir ara postayla gönderdiler dökümleri evime Avustralya’dan. Bu kadar da şeffaflar yani, yersen.
Ödeme Alma
Sonra Türkiye’de yaşıyoruz. Bir sorun daha var. Nasıl ödeme alacağız. SWIFT falan diye yazanlar var da kafadan 20 dolar komisyonu var ve bir alt limiti var (500 USD). Ayrıca biliyorsunuzdur ki SWIFT komisyonları dengesiz. Yani para size ulaşınca sizden bir de banka kesinti yapıyor. Ayrıca bir de belirli bir yüzde vergi ödüyorsunuz. Hiç bulaşmayın.
Paypal 🙂 – yok. Ve bunu bildikleri için Türkiye’ye Payoneer ile ödeme yapıyorlar. Hesap açımı ücretsiz. Ama gönderdikleri MasterCard’ı bekleyeceksiniz. Ayrıca oraya ödeme alınca onlar da komisyon alıyor ve alt limiti 50 dolar.
Payoneer ile ilgili güncelleme: 3D Secure desteklemiyor bunlar. Yani genel olarak Türkiye’deki bütün büyük siteleri unutun. Alışveriş yapamazsınız. Steam’i de unutun. Dolandırıcılar sanırım artık canına tak ettirmiş, adamlar hiçbir şekilde Türkiye dışından alınmış kartı kabul etmiyor, doğal olarak oradan da alışveriş yapamıyorsunuz. Yüklü bir miktar para var bende mesela, nereye harcayacağım bilmiyorum. Ancak TransferWise ile yine komisyon ödeyip bir güzel dolandıranlarak paranızı aktarabilirsiniz.
Ayrıca eğer bakiyeniz 50 doların üstündeyse 31 inde bakiye sıfırlanır ve ödeme sonraki ayın 15 inde yatar. Yani uzun bir süreç var.
Ürünü Kimler Almış Göremezsiniz?
Kaç adet satılmış, hangi ülkeden almışlar, ne kadar para kazandım; gibi soruların yanıtlarını net bir şekilde aylık-yıllık görebiliyorsunuz tabii fakat bireysel olarak kimler almış göremiyorsunuz.
Fakat bu yazılımcılar için sorun değil. Çünkü Envato lisans sistemlerine karışmıyor. Bu sayede müşterilerinizin lisans anahtarı girerek kendilerini doğrulamadan sistemi kullanmalarını engelleyebilir, bu sayede de hangi alanadından hangi üye kullanıyor onu görebilirsiniz. Fakat e-posta adresleri gibi bilgileri alamıyorsunuz.
Onda da geneli yukarıda da bahsettiğim gibi; size Tanrı’nın bu zamana kadar yaptığınız bütün günahlara karşılık göndermiş olarak tanımlayabileceğim güzide müşterileriniz salak salak sorularını size sormak için doğal olarak destek platformunuz üzerinden size destek talebi atacaklardır. Bu tür durumda onlardan PURCHASE CODE isteyerek onları uğraştırıp sonra da lisans sistemi ile karşılaştırıp hangi sitenin sahibi falan öğrenebilirsiniz.
Ama çok oluyor, ürünü satın alıp kurmayan insanlar bile var. Lisans sistemi boş yani. Test bile etmemiş adam. Dokümantasyona bakıp bir iç geçirip vazgeçmiş olmalı 🙂
İadeler
Ve işte bu konuya geldik. 1-2 kez ürünlerimi iade etmek isteyen oldu ama genel olarak destek veriyorsanız ve ciddi bir sıkıntı yoksa sistemlerinizde -ki zaten Envato onaylı, ne sıkıntısı olabilir ki? – sorun olmaz ve iadeler kabul edilmez.
İade işleyişlerini net biliyorum çünkü 2-3 kez ürün iade ettim. Ürün iadelerinde ürün indirildikten sonra Envato tarafından bilindiği için ancak ürünün gerektiği gibi çalışmadığı veya ciddi bir güvenlik açığı olduğu zaman ürün iade edilebiliyor.
İadelerimin birisinde örneğin; bir Restoran POS sisteminde ürün fiyatlarını sadece 1-2 gibi tamsayı şeklinde verebiliyordum. Veritabanına kadar o şekilde tasarlamış arkadaş. Ben de doğal olarak Türkiye’de yaşayıp bunu kullanamayacağımı belirttiğimde, satıcı talebimi reddetti. Bu tür durumda ya; boş verip yenilgiyi kabul edebiliyorsunuz, ya da Envato’ya gel bi bak sen incele diyebiliyorsunuz. Ben ikinci seçeneği seçtim ve tam olarak iade aldım tutarı.
Destek
Eğer bir müşteriniz sizi gıcık ederse ve uğraşmak istemezseniz. Destek paketine sahip olup olmadığına bakabilirsiniz. Lisans anahtarı o işe de yarıyor. Destek satın almış ise, ne kadar süre destek almış onu öğrenebiliyorsunuz. Eğer desteği sonlandı ise, destek vermeme hakkınız var. Ama destek süreleri genelde 6 ay standart, uzatıldığında ise 12 aya kadar çıkabiliyor (ki bundan da komisyon alıyor canım Envato’m..) ve ilk 1 aydan sonra müşteriler size yazmıyor bile bir daha.
Okuduğunuz İçin Teşekkürler
Yazı yeterince uzun oldu. Atladığım bir yer varsa yorumlarda sorabilirsiniz. Yeterli talep gelirse, dediğim gibi Envato Ürün Satış ile ilgili bir devam yazısı da gelecek. Yazım hatası yaptıysam affola, gerçekten çok geç bir saatte yazıyorum bunları. Kendinize iyi bakın, bol kazançlar dilerim.
Devam Yazısı
Ürün onaylatma konusunda detaylı bir şekilde hazırlamış olduğum devam yazım için; Envato Ürün Satış Rehberi -2 Ürün Onaylatma
Teşekkürler yazı için. Umarım ikinci bölümü de yazarsınız.
Rica ederim, en kısa sürede 🙂
Merhabalar, türkiye için vergilendirme vs nasıl oluyor bu konu hakkında neler yaptınız veya yapmadınız bunu anlatabilir misiniz?
Merhaba bu konuda bir muhasebeciye danışmanız daha sağlıklı olur kanısındayım 🙂
Merhabalar Evrim,
Paylaşımınız çok değerli, öncelikle çok teşekkür edrim.
Ben UX-UI Designer’ım. Haliyle dedim ki kendi ürünlerimi neden bu platformda da satışa sunmayayım. Fakat seninde paylaştığın gibi reject yedim. Hatta bu üçüncü reject yiyişim 🙂 Gerekli dökümantasyon, küçük resim, büyük resim gibi unsurlar sorun oldu sanırım. Sketch file göndermeye çalışıyorum. Rica etsem, dökümantasyon hazırlama, görseller gibi konularda yanıt verme şansınız olur mu?
Teşekkürler
Merhaba Sinan, değerli yorumun için çok teşekkürler. Yardımcı olabildim ise ne mutlu. Dokümantasyon konusunda ne yazık ki onaylayan kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini söylemeliyim. Bu yazıyı yazdıktan hemen sonra gönderdiğim bir üründe 7 defa ret aldım. Bana sistemi kuracak kişiler FTP nedir, MySQL nedir bilmeyebilir, onlar için de bir şeyler yaz. bile dedi. Küfür etmemek için kendimi zor tutmuştum 🙂 Yapılması gereken şey ne diyorlarsa yapmak yoksa gerçekten sancılı bir süreç olabiliyor.
Resimler konusunda da aslında pek bir sorun olmaması gerekli, 80×80 bir küçük görsel, 590×300 boyutunda da bir büyük görsel hazırlandıktan sonra ekran görüntüsü koymasan dahi sorun çıkarmayacaklardır. Ayrıca dilersen, içerik alanına da görsel ekleyerek ürün sayfanı renklendirebilirsin 🙂
Bol kazançlar dilerim. Beni takip etmeyi unutma 🙂
Evrim selamlar,
Değer verip yanıtladığın ve yanıtlarken içten olduğun için çok teşekkür ederim, çok naziksin 🙂 Çok faydalı olduğunu söyleyebilirim. Emeğine sağlık 🙂
Envato’da kullanıcı adını paylaşırsan oradan da takip etmek isterim…
İyi çalışmalar, bol kazançlar dilerim.
Saygılar,
Sinan
Rica ederim, yardımcı olabildim ise ne mutlu.
CodeCanyon profilim, altayevrim 🙂
Öncelikle merhaba çok iyi bir anlatım olmuş ve deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız içinde çok teşekkürler.
Sizin anlattıklarınızla gaza gelip kendi yazdığım iOS uygulamamı codecanyon’a ekledim. Sorun şu ki hiç kimse satın almıyor acaba ilanı mı kötü yaptım bilemiyorum, yoksa gözden kaçırdığım ince bi detay mı var acaba?
https://codecanyon.net/item/follow-bad-habits-ios-app/28974299
Yorumunuz için teşekkür ederim. Bazı ürünler satılmayabiliyor, o konuda yapılacak pek bir şey yok ne yazık ki 🙂 Uygulama satışları konusunda pek bir bilgim yok, fakat genel olarak eksikliğin, profesyonel görünümlü tanıtım sayfalarının olmaması olduğunu düşünüyorum.
Mesela sizin uygulamanız için Apple tarzı tasarımlar satışlarınızı arttırabilir, keza Apple onlara daha tanıdık gelecektir, tanıdık samimi şeyler ilgi çeker kazanç arttırır 🙂
Anlatım çok güzel teşekkürler
Ama tam olarak envato dan ödeme alma biçimini anlayamadım
Onu açıklar san sevinirim
Rica ederim, yararlı olmasına sevindim.
Her ayın sonunda o ayki kazançlar hesaplanır. $50 üstünde ise, bakiye ay sonunda sıfırlanır, ve sonraki ayın 15’inde Payoneer hesabınıza yatırılır. Payoneer ayrıca $1.5 kesinti yapar.
Teşekkür ederim