KategorilerBilgisayarProgramlarYazılımlar

CPUID – HWMonitor ile Bilgisayarınızın Isısını Kontrol Edin

Bilgisayarlar, bilgisayarlar. Özellikle bir dizüstü bilgisayara sahipseniz siz de bu konudan muzdaripsinizdir; ısı. Dizüstü bilgisayarlarda yer sorunu olduğundan ve alan dar olduğundan bilgisayarımız çok ısınır, bununla birlikte ekstra fan da takamayız. Bir de biz dizüstü bilgisayarları yatakta veya dizimizin üstünde (yani uygun olmayan yerlerde) kullandığımızdan ısıya davetiye çıkarmış oluruz. Bunu harici fanlar ile bir nebze olsun engelleyebiliyorsak da, yine de bu büyük bir sorundur. Fakat bu sorun ne kadar büyük? Bunu nasıl anlarız?

CPUID HWMonitorSorun hep şurada başlar; bilgisayar, ısınmaya başlıyorsa, bunun devamı gelecektir. Bilgisayar fazla ısınır, fan daha çok çalışır ve bir süre sonra hem fana hem de bilgisayara zarar gelir. Bunu da önceden anlayıp, sorunu çözebilmek için bilgisayarımızın ısısını düzenli olarak kontrol etmemiz gerekir. İşte tam da bu amaç için özel olarak kodlanmış, ücretsiz bir programımız bulunmakta! CPUID – HardWare Monitor!
Yazımızın sonunda indirme linkini de bulacağınız bu program ile bilgisayarınızdaki tüm parçaların (işlemci, ekran kartı vb.) ısılarını ve bazı ekstra bilgileri tek tıkla liste halinde görebilirsiniz. Tamamiyle ücretsiz olan bu programda hiçbir reklam da bulunmamaktadır. (Yandaki resme tıklayarak programın ekran görüntüsüne ulaşabilirsiniz.)

Burada dikkat etmeniz gereken şey, sıcaklıkların 70 dereceyi fazla geçememeleri,  eğer geçiyor ise fanınızı kontrol etmelisiniz. Temel olarak bilgisayarınız aşağıda listelediklerimden bir veya birkaçı yüzünden ısınır (tabii bazı istisnalar da olabilir);

  • Fanınız çalışmıyordur. Bu durumda yeni bir fan almanız lazım ya da fanın, kablolarının doğru bir şekilde bağlandığından emin olmanız lazım.
  • Fanınızın hava yolları tıkanmıştır, tozla kaplanmıştır. Bu durumda fanı iyice temizlemeniz lazım.
  • Bilgisayarınızı çok yoracak işlemler yapıyorsunuzdur. (Kaliteli grafiklere sahip oyunları çok yüksek kalitede oynamak, ekran kartını veya işlemciyi yoracak şeyler yapmak gibi) Bu durumda bu yaptığınız şeyleri yapmayın (Unutmayın bilgisayarınız bir sunucu değil normal bir dizüstü bilgisayar!)
  • Bilgisayarınızda virüs olabilir, ve yukarıdaki maddede anlattığım olayı o yapıyordur. Keratalar bazen çok zararlı olabiliyorlar.. (Bazı virüslerin amacı sadece kişisel bilgilerinizi çalmak olmayabilir.)
  • Bazı durumlarda fanın yüzeyle temasını arttıran termal macunlar düzgün sürülmemiş veya etkinliğini kaybetmiş olabilir. Termal macunlar; işlemci yüzeyi ve soğutucu tabanındaki çok küçük boşlukları doldurarak, işlemci yüzeyinde oluşan ısının soğutucu tabanına sağlıklı bir şekilde transfer edilmesini sağlayan ve yoğunluklarından dolayı “macun” olarak adlandırılan karışımlardır. (Kaynak ve Termal Macun Sürmek: PC Labs)

Eğer yukarıda anlattığım şeylerden başka bir şey var ise bilgisayarınızı teknik servisinize götürmeniz gerekebilir…

CPUID HWMonitor: http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html