Envato Ürün Satış Rehberi 2
KategorilerGenelİnternet

Envato Ürün Satış Rehberi -2 Ürün Onaylatma

Kısa bir aradan sonra tekrar merhaba 🙂 Bu yazımda Envato üzerinden satmak istediğiniz ürünü onaylatırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğim kısaca. Eğer Envato, CodeCanyon veya ThemeForest hakkında herhangi bir fikriniz yok ise; bir önceki yazım olan [7. Yılımın Şerefine] Envato Ürün Satış Rehberi -1‘ni okuyabilirsiniz. Veya örnek ürünüm olan Gelişmiş Çoklu Ürün Sipariş Sistemi %100 Mobil Uyumlu‘yu inceleyebilirsiniz. Hazırsak, başlayalım 🙂

Bu yazıyı yazarken iki ana bölüme ayırmak istiyorum, birincisi ürünü hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler, diğeri de ürünü yayınlarken/gönderirken dikkat edilmesi gerekenler.

Ürün Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pek çok nokta var üzerinde durulması gereken. Envato üzerinde satış yapmak eskiden daha kolaydı, ürününüzü gönderiyordunuz. Satışa uygun bir şey ise genel olarak kolayca kabul ediyorlardı. Bu kadar seçici davranmıyorlardı. Ama artık binlerce ürüne sahipler, milyonlarca da ziyaretçiye. Seçici olmak zorundalar ki bir çöplüğe dönmesin. (Fakat yine de başarılı olduklarını sanmıyorum :D)

Dökümantasyon

Şimdi burası en sıkıntı yaşanan kısım aslında, Envato ürün satış için kaliteli bir dokümantasyon hazırlamanız sizden beklenmekte. Ben basit bir tasarım satacağım, ne dokümantasyonu? dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız, ama gerekiyor. Siz de biraz daha kapsamlı özellikler listesi yazıp, araya iki, bilemediniz üç kod örneği serpiştirerek dokümantasyon diye yutturabilirsiniz 🙂

Fakaat, şöyle de bir durum var. Bu ürününüzü onaya alan bazı arkadaşlar, nasıl desem, bazen fazla bir motivasyona sahip olabiliyorlar. O kadar ki; zaten bu dokümantasyonu, ürününüzü satın alacak şahısların %85’inden fazlasının okumayacağını bile bile gelip size Ürünü satın alacak kişiler pek bilgili değiller, MySQL veritabanı oluştur demişsin de, nasıl? E-Posta adresi nedir ne değildir? Onları da anlat. Yetersiz bu. diyebilecek kadar ileri gidebiliyorlar.

Bu tür durumda ne yapıyoruz? Önümüzde iki seçenek var, 4. Sınıftan bu yana (şimdi 2. sınıfta başlıyorlar herhalde) aldığımız İngilizce derslerinin bir getirisi olmasa da kendimizi motive etmenin yegane yolu olan İngilizce küfür öğrenme olayını teoriden pratiğe çevirip, zaten geneli Avustralya’da, İngiltere’de ikamet eden çalışanları olan bir firmanın büyük olasılıkla anadili İngilizce olan çalışanı üzerinde o güne kadar öğrendiğimiz bütün küfürleri deneyebilirsiniz 🙂

Ya da dediği şey için ayrı ayrı özel olarak yazmaktansa, popüler olan kontrol panellerinin hali hazırda, eminim kendilerinin de “salak” diyerek tanımladıkları müşterilerinin müşterileri için özenle, resimler ile süsleyerek hazırladıkları o dokümantasyonlara linkler vererek bu gereğinden fazla motive olan personelin bize ters gitmesini engelleyebilirsiniz.

Ben ikinci yolu tercih ettim. (Örnek için tıklayabilirsiniz, hatta direk benim örneğime link verebilirsiniz, keza ben de sürekli buraya link veriyorum. Ne uğraşacağım 🙂 ) Sonuç olarak seçim sizin. (Yazar kişisi tercihi okura bırakmaktadır ve hiçbir sorumluluk almamaktadır.)

Dokümantasyon konusunda eskiden .txt dosyaları bile kabul ederlerken bu aralar bunu (e haliyle) kabul etmiyorlar. Tavsiyem, hiç html vs. ile uğraşmadan direk MarkDown kullanarak çalışan özel bir dokümantasyon oluşturucusu kullanmanız. Bu konuyla ilgili de size MkDocs ile Kolay ve Hızlı Dökümanlar Oluşturun yazımı tavsiye ederim. Çok hızlı bir şekilde hoş görünüme sahip dokümantasyonlar hazırlayabilirsiniz.

Ayrıca dokümantasyonu ürünle birlikte gönderebileceğiniz gibi, kendi barındırdığınız bir adrese yönlendirme yapan tek bir html dosya ile de sağlayabilirsiniz. Yani bütün dokümantasyonu ürüne eklemeniz gerekmez, ve sonradan istediğinizde kolayca değiştirebilirsiniz.

Dış Kaynaklar

Bir arayüz tasarımcısı bile artık dış CSS kütüphanesi kullanmakta. Çok mantıklı, duyarlı tasarım yapacağım diye saatlerini harcaması; onu bunu yapacağım diye günlerini harcaması gerekmez. Standarttır, rahattır ve kullanışlıdır.

Bunu yanında jQuery denilen illeti de kullanmanız gerekebilir pek tabii (çok şükür artık Bootstrap 5 bundan bağımsız bir şekilde gelecek).

İşte burada dikkat etmemiz gereken bir durum var! Bu durumun sebebi pek motive personelden ziyade, pek motive Envato‘dan kaynaklanmakta.

Don’t load assets via CDN. Bundle with project.

Aptal aptal işler müdürünün isteklerini yapan bir E. Corp Çalışanı

Mr. Robot göndermemin ardından yukarıdaki saçmalığı da çevireyim; “Ek kaynakları içerik dağıtım ağı ile yükleme. Proje ile birlikte sun.” Ehm. ehm. Sizin yapacağınız işin ben…

Diyebilirsiniz, hız performans falan da, e kardeşim CDN zaten bunun için var. E sitemize gelen ziyaretçileri takip ediyolarmış. diyorsan da, sitene gelen ziyaretçi zaten Google dan gelmiyor mu? O sırada kaydetmiyor mu bu? E biri kaydetti, bırak diğeri de kaydetsin ne olacak?

Düşününce yine sinir oldum bak. Sonuç olarak ne yapmıyoruz? Boyutu azaltmak için falan da olsa hiçbir şart altında CDN ile bir şey yüklemiyoruz. İndirme boyutu 175mb da olsa, 700 mb da olsa doldurup duruyoruz. Bir tane icon mu kullandınız? Bütün Font Awesome’ı indirin anasını satayım.

PHP geliştiricileri, size sesleniyorum. Vendor klasörünü kontrol eden yok! Yazılımınız sadece Stripe mı destekliyor. Durduran ne sizi? Stripe’ı require ederken, iyzico, paypal, mollie ne bulursanız ekleyin. Çalışanın da dediği gibi “Bundle” layın 🙂

Yazar kişisi sinirle söylediği şeylerin yapılmasını pek ala tavsiye etse de aslında yine de yapmamanızı söylemek ve sorumluluk kabul etmediğini belirtmek durumundadır.

Açıklama Satırları

Hani test (debug) için bir kod yazarsın, sonra onu // ile açıklama satırı yaparsın ya, belki sonradan lazım olur diye. Bildin işte onu. Şimdi var ya, giriyorsun kod kütüphanene, hepsini güzelce siliyorsun. Çünkü Envato bunu da istemiyor.

Yukarıda tavsiye ettiğim gerekli gereksiz bütün kütüphaneleri eklesen sorun yok, ama kaynak kodunda bir açıklama satırı görsün soft-reject atıp çileden çıkarıyor bunlar. Sil onları o yüzden, başın ağrımasın.

Bir sonraki ürünümde bütün php’yi minify ve obfuscate edeceğim bakalım, bu sefer tek satır php dosyası görünce ne diyecek 🙂 🙂

Lisans Sistemi? Kod vermeyi unutma, sürekli…

Diyelim ki purchase code ile çalışan bir sistemin var, sistemin de kırılmayacağını umarak (affetmiyorlar, acımadan kırıyorlar) koydun oraya, gönderdin sistemi. Çat, soft-reject. Efendim sistemi kuramadık, deneyemedik, bize kod verin. – Güzel kardeşim benim, senin sistemine bağlı benim sistem. Oluştur kendine bir kod hallet, ne benden istiyorsun? diyemiyorsun,veriyorsun..

Da şöyle de bir durum var. Ben genelde bunu önceden tahmin ettiğim için direk olarak veriyorum zaten, adam gelip bana diyor ki. Kodu tekrar ver. Geçmişe bakamıyorum. İşte bu an, CodeCanyon üzerinde çileden çıktığım sayılı anlardan birisidir, diğeri de Sales Reversal olaylarında olmaktadır; o anda adamı güzelce gömüp işleri sarpa sardığı ve bizi oyalayıp oyalamadığı sorulur. Dalga mı geçiyorsun sen be benle? denilir.

Ve o andan sonra bizim çalışan kuzu olur, her seferinde kendi mesajının sonuna o aldığı kodu kopyalayıp kendi yapıştırır. Fakat bunu yapmayan öküzler olma durumuna karşı siz sürekli o kodu her seferinde ekleyin.

Demo Kısıtlamaları?

Nope! Bazı dangalaklar geliyor ki, sistemi test etmeliyiz, demo kısıtlamaları olmamalı. La salak herif, günde milyonlarca kişinin ziyaret ettiği bir sitede yer alan bir ürününün demosunu sen mi sunucunda barındırıyorsun. Sipariş formuna asdasdf şeklinde sipariş geçen ayı mı dersin? Link paylaşım servisine porno linki ekleyeni mi dersin, neler gördüm neler.

Sonra bu dangalak gelmiş diyor ki; Kısıtlamaları kaldır. Test edeceğiz. yollamışım sana bir dokümantasyon, bir de codebase. Yükle test et anasını satayım, benim demoyla ne alıp veremediğin var çakal? diyerekten çemkirip kendisinin yüklemesin sağlayabilirsiniz.

PHP Geliştiricileri için

CSRF ve XSS açıklarına dikkat edin, bir tane SQL Injection bırakmayın, kontrol ediyorlar özel olarak, ha çok detaylı bakıyorlar mı yok? İşte bi <script> alert(‘XSS’)</script> yazıyorlar işte.

Ama sonuç olarak birileri kullanacak bu sistemi, para da veriyorlar, güvenli yapın işte. Bütün silme düzenleme, ekleme sayfalarına CSRF korumaları yerleştirin. Güvenli olsun sisteminiz, güvenli olsun İnternet. Beyaz şapkalılar ne yiyecekler, onların ekmeği ile oynuyorsun lan!?!? diyeceklere dünyanın ikinci en büyük nüfusuna sahip ülkenin varlığını hatırlatır, keyifle kodlamalarına devam etmelerini tavsiye ederim 🙂 🙂

Envato’ya Ürünü Gönderirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu bölüm diğer bölüm gibi pek de uzun olmayacak, zaten önceki yazımda da üzerinden geçmiştim.

Düzgün bir kategori seçimi

Pek de zor olmasa gerek, ürününüze uygun bir kategori seçmeniz gerekmekte. Yoksa yine 1-2 gün kaybedebilirsiniz işte.

Düzgün bir isim seçimi

Böyle sale, free, amazing gibi abartı şeylerden kaçınmak gerekli. Hoş kısa bir isim yeterli, sahibinden’e ilan vermiyoruz sonuçta. Burada önemli olan şey ürün görsellerini iyi kullanmak.

Ürün Küçük Resmi

Evet 80×80 ebatında, ürünün ilk göze çarpacak kısmı olan bu görsele özen gösterin. Canlı renkler iyi gider, dikkat çeker, ben buradayım diye bağırır. Biraz profesyonel durması iyidir. Büyüteçle de bakılmayacağı için pek de fazla yazı yazmamaya özen gösterin.

Ürünün Öne Çıkan Görseli

Aynen bloglarda olduğu gibi öne çıkan bir görsel, burada işte yeteneğinizi konuşturursanız çok ekmeğini yersiniz, keza burada göze hitap eden bir şey yapmazsanız, demonuza bile bakmadan, geldiği gibi giden bir sürü kişi olur.

590×300 ebatlarında, yazıyla desteklenebilir. Ürününüzün öne çıkan özelliklerini belirtebilir, Stripe destekliyorsa Stripe, PayPal destekliyorsa da PayPal logosu ile taçlandırabilirsiniz. Eğer sadece tasarım satıyorsanız da Bootstrap logosu koyabilirsiniz. Canlı ve uğraşılmış, göze hitap eden şeyler ilgi çeker, satışları arttırır.

Envato Ürün Satışı Rehberi Örnek Ürün
Envato Ürün Satışı Rehberi Örnek Ürün

Hızlı Bir Demo

Gerekirse paraya kıyın, bir üst pakete veya daha hızlı bir firmaya geçin. Performans ve hız önemli. Türkiye’de barınan bir site Türkiye için hızlı olacaktır fakat hedef kitlemiz yurt dışı bizim. Öyle açılışı zorlayacak resimler, kaynaklar eklemeyin demonuza, ya da sıkıştırın boyutunu azaltın. Veya direk CDN kullanın. Fakat dediğim gibi, bunu pakete dahil etmeyin, reject yer, üzülürsünüz 🙂

Ekran Görüntüleri

Güzel ekran görüntüleri ekleyin, dikkat ettiğim bir şey var, özene özene hazırlanmış. John Doe içermeyen, tek bir lorem ipsum dolor sit amet… ile başlayan içeriklere sahip olmayan ürünler daha çok ilgi çekiyor. Demolarınızı özenle hazırlayın, ekran görüntülerinizi de bundan kırpın. Özenli ve özverili olduğunuz belli olsun.

Hatta yapabiliyorsanız, mobil sürümü göstermelik, hoş şeyler hazırlayın. Çok satan ürünlerimde gerçekten telefonumdan aldığım bir ekran görüntüsünü, telefonun çerçevesine gömüp o şekilde sunmuştum. Geri dönüşleri de iyi oluyor haliyle…

Evet, Envato Ürün Satış için hazırlamış olduğum bu serinin ikinci yazısının sonuna geldik. Buraya kadar okuduysanız, yorumlarda düşünceleriniz belirtebilir, sonraki devam yazılarında bahsetmemi istediğiniz şeyler hakkında beni bilgilendirebilirsiniz. Esen kalın 🙂

“Envato Ürün Satış Rehberi -2 Ürün Onaylatma” üzerine 3 yorum

Evrim selamlar,

Öncelikle nasılsın? Senin sitende Envato hakkında olan postun üzerinden yorumlaşmıştık belki hatırlarsın. Ben Sinan Mutlu. Hocam envato’ya yaptığım arayüz tasarımlarını yüklemeye çalışıyordum, sen bana dökümantasyon konusundan ret yemiş olabileceğimi söylemiştin. Bu konuda gerçekten yardıma ihtiyacım var. Rica etsem bana dönüş yapabilir misin? Çok sevinirim.

Sana facebookdan, her iki mail adresinden de yazdım. Belki görmeyebilirsin diye buraya da yorum olarak bırakıyorum. Ne olur görürsen, vaktin olursa bana dön..

Teşekkürler,

Sinan Mutlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir