Reklamlardan kurtulun
KategorilerGenelİnternet

Reklamlardan Kurtulun, Takip Edilmeyin!

Reklamlar artık hayatımızın bir parçası oldular. İnternette dolaşırken, video izlerken, telefonda mesajlaşırken, epostalarımızı kontrol ederken, hatta oyun oynarken her yerden fırlayan reklamları görüyoruz. Buna alıştık da aslında.

Reklamlar Nasıl Çalışıyor?

Reklamların olabilmesi için o reklamları veren bir reklam veren ve reklamları yayınlayan bir yayıncıya ihtiyaç var. Eskiden bu iki taraf, birbirlerini bir şekilde bulup belirli bir ücrette anlaşıp belirli bir periyotta reklamın yayınlanmasını sağlıyorlardı. Fakat bu hem zor bir süreçti, hem de reklam veren; reklamının başarıya ulaşıp ulaşmadığından emin olamıyordu. Ayrıca reklamın yayınlandığı site; genel konularda yayın yapan bir site ise; çoğu zaman yayınlanan reklam, ziyaretçilerin ilgisini çekmeyen reklamlar oluyordu.

Ve günümüzde internet gelişince her şey farklı bir şekilde gelişmeye başladı. Artık reklam veren ve yayıncıyı birleştiren aracı şirketler var. Google Ads gibi mesela. Google Reklamları bu sitede bile aktif ve benim para kazanmamı sağlıyor. Ve sitemde gösterilen reklamların bir çoğunu bilmiyorum bile. Nedeni ise çok basit; reklamlar tamamen size özel.

Reklamlar Size Özel

Reklamlar size özel, evet. Sizin girdiğiniz tarayıcıdan; bulunduğunuz lokasyona göre aracı firma tarafından otomatik olarak size özel reklam bulunuyor ve ona göre reklam görüntülüyorsunuz.

Yani şu anda bu yazıları yurtdışından yazdığım için; kendi sitemde, Türkçe reklamlar yerine bulunduğum ülkenin yerel dilinde reklamlar görüyorum.

Tabi her şey bu kadar basit değil! Aracı firma sizi o kadar iyi takip edebiliyor ki, sizin nelerden hoşlandığınızı ve neler istediğinizi çok iyi biliyor. Bu sayede size özel reklamları gösterirken sizin en çok ilginizi çekecek şeyleri özel olarak seçiyor. Ve bu konuda reklam verenlere o kadar çok seçenek sunabiliyor ki, artık sırf reklam verebilmek için bile neredeyse uzman olmanız lazım. Hedef kitlenizi net bir şekilde seçebiliyorsunuz. Ve reklamınızı sadece onlar görüyor.

Takip Ediliyorsunuz, Hem de Çok

Yaptığınız aramadan, girdiğiniz siteye; incelediğiniz sayfalara kadar her türlü bilgiyi detaylı bir şekilde tutuyor bu yayıncı firmalar. Sizi net bir şekilde tanımlayabildikleri için de, deyim yerindeyse reklam verenlere kolayca pazarlayabiliyorlar…

Bu sebeple ki, hepsiburada da bir ürün inceleyip sonra diyelim ki ekşi-sözlük’te takılmaya başladınız; evet baktığınız o ürün ve ona benzer ürünleri orada reklam olarak gördüğünüzde şaşırmayın.

Nasıl Çalışıyor?

Öncelikle sistem nasıl çalışıyor onu anlamalıyız. Bu reklam ve takip işlerinin, farklı şahıslara ait sitelerde bile kolayca yürütülebilmesi için başka bir siteye sürekli bilgi aktarılması gerekiyor. Bunu ise sitenin arkaplanında çalışan JavaScript kodları hallediyor. Yani siz normal olarak bir siteye girdiğinizi zannediyorsunuz fakat o site aslında arkaplanda reklamları ve gerekli bileşenleri alırken; sizin hakkınızda bilgileri karşı tarafa iletmiş oluyor.

Mesela google için reklamların yüklenmesini sağlayan (aynı zamanda sizin bilgilerinizin iletildiği) pagead2.googlesyndication.com gibi siteler reklamları size gösteriyor ve sizin ziyaret ettiğiniz o sitede; ilginizi çeken şeyin ne olduğu da aracı firmaya gönderilmiş oluyor.

Nasıl Kurtuluruz?

Bu zamana kadar hep Adblock gibi eklentileri kullanarak tarayıcımızda reklamları görüntülemeyi engellemeyi tercih ettik. Bu bir yere kadar güzel tabii; reklamları görmüyoruz.

Fakat sonuçta o sadece tarayıcıda çalışan bir yazılım olduğu için ne yazık ki o bağlantıya çoktan tarayıcımız ulaşmış ve gerekli bilgileri alıp/bizim hakkımızdaki gerekli bilgileri de iletmiş oluyor.

Sonra Adblock eklentisi devreye girip, zaten bize ulaşan veriyi yine bizim işlemcimizi kullanarak filtreleyip bize göstermiyordu. Bu bizim görsellik açısından işimizi çözse de; yine de o bağlantı ziyaret edilmiş, reklam verileri indirilmiş, bizim verilerimiz karşı tarafa gönderilmiş ve kaynaklarımız boşa harcanmış oluyordu.

İşte bu sebeple farklı bir yol olan DNS engelleme yöntemini kullanacağız. Bu şu demek;

Yukarıda belirttiğim gibi reklamverenlerin bize reklam göstermesini ve bizi sağlayan reklam linklerini engelleyebiliriz. Bunu da basit bir DNS hilesi ile çözeceğiz!

DNS Nedir ve Nasıl İşimi Çözecek?

DNS, ingilizce Domain Name System’in kısaltmasıdır. Bu işimizi çok kolaylaştıran ve bizi garip IP adreslerini hatırlamaktan kurtaran bir sistemdir kısaca.

Telefonunuzdaki Adres Defteri gibi bir sistem aslında DNS sistemi de; fakat daha merkezi ve açık bir sistem. Facebook, Google gibi bilindik sitelerin bizim hatırladığımız bağlantılarına alanadı diyoruz. Bunlar google.com, facebook.com gibi akılda kalıcı bağlantılar. Fakat Google’a bağlanmak için aslında, Google’a ait sunucunun IP adresini bilmemiz gerekiyor. 172.105.78.193 gibi bir IP adresini hatırlayamayacağımız için de DNS denilen sistemi kullanıyoruz.

Bilgisayarınızdan veya telefonunuzdan herhangi bir sisteme ya da servise bağlanmak istediğinizde; sistem otomatik olarak DNS sunucularından herhangi birine o alanadının karşılığı olan IP adresini sorar; ve gelen bilgiye göre o sunucuya bağlanır. İşleyiş bu kadar basittir.

Bu bilgilerden sonra DNS sistemini kullanarak reklamlardan nasıl kurtulacağımızı çoktan anlamışsınızdır.

Bütün reklamverenlere ait alanadlarını DNS sistemi ile engelleyeceğiz. Bunu; aramamanız gereken eski sevgilinizin numarasını adres defterinizden silmek şeklinde örnekleyebiliriz. Aramak isteseniz de arama yapamayacaksınız. Size reklam göstermek isteyen uygulama/site reklam göstermek istese de; gösteremeyecek.

Bu tür bir sistemi kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sistemlerden en ünlüsü ve açık kaynaklısı olan Pi-hole denilen yazılımı nasıl kurabileceğinizi ve kullanacağınızı anlatan bir yazımı kısa sürede yayınlamayı planlıyorum!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir