KategorilerBilgisayarBilişimTeknoloji

htmx ile HTML’i Bir Üst Noktaya Taşıyın

İlk karşılaştığımda çok şaşırdığım bir kütüphane olan htmx, HTML’i ciddi anlamda bir üst noktaya taşımanız konusunda size oldukça geniş bir yelpazede araçlar sunuyor.

Hepimiz biliyoruz ki HTML yani Hypertext Markup Language çok interaktif bir dil değil. Daha etkileşimli bir içeriğe sahip olmak için JavaScript kullanmamız gerektiğini biliyoruz. İşte burada htmx devreye giriyor.

htmx doğrudan HTML kodlarının içerisinde, HTML niteliği (attribute) olarak komutlar girmenizi ve AJAX, CSS Geçişleri, Web Soketleri ve Server Sent Events (web soketleri gibi, fakat sadece sunucu istemciye bilgi gönderebiliyor, istemci sunucuya herhangi bir bilgi gönderemiyor, abonelik gibi düşünebiliriz bunu) gibi pek çok şeyi destekleyip, tek satır JavaScript kodu yazmadan istediğiniz şeyleri hızlı ve pratik olarak yapmanıza olanak tanır. Aynı zamanda jQuery gibi 3. Parti bir kütüphaneye de bağımlılığı bulunmaz. Hadi hazırsanız, htmx hakkında daha fazla şey öğrenelim…

KategorilerBilgisayarBilişim

CMD Dosya Kodlarıyla Şaka Virüsü Yapımı

Uyarı! Bu yazı eğitim amaçlı yazılmıştır. Bu yöntemlerden herhangi birini kullanmanız sonucunda doğabilecek herhangi bir durumdan sorumlu değilim.

Bu yazımda size basit ve eğlenceli bir şaka virüsünü nasıl yazabiliriz onu göstereceğim. Aslına bakarsanız bu koda virüs demek doğru olmaz, çünkü bir virüsün başlıca amaçları şudur; bilgisayara gizlice sızmak, kendini çoğaltabildiği kadar çoğaltıp heryere bulaşmaya çalışmak, sisteme veya kullanıcıya zarar verip maddi zararlara yol açmak. Fakat korkmayın, bizim kodumuz bunlardan hiçbirini yapmamakta.