KategorilerBilişimKişisel

Site Açmak İçin Gerekenler

Herkes merak eder nasıl site açılır diye. Facebook gibi bir site açmak ister ama nereden başlayacağını bilemez. Öncelikle size şunu söyleyeyim. Bu iş sabır ve öğrenme isteyen bir iş. Her elini kolunu sallayan bu işe giremez.

Öncelikle sizin bazı kodlama dillerini öğrenmeniz lazım. Hani derler ya Progam yazmak. Site de aynen böyle yazılır. Yazdığınız kodları bir Sunucuya (Sunucu açmayı vs. göstereceğim) gönderirsiniz. Kişi sizin kodladığınız o verileri tarayıcısı ile açtığı zaman tarayıcı o komutları okur ve kişiye bilgileri sunar.

Öncelikle site kodlamak isteyen herkesin bilmesi gereken bir dil HTML dilidir. HTML‘nin açılımı Hyper Text Markup Language dir. HTML yi bilmezseniz bu işi asla yapamazsınız. Ama HTML de öyle zor bir dil değildir.

Sonra işe tasarım girer. O zaman da devreye CSS denilen (Cascading Style Sheets) dili girer. Bu dil sayesinde sitenizi, bakanların ağzı açık kalacak şekilde tasarlayabilirsiniz. Bu dil ile tasarım da yapamayacağınız bir şey yok. Öğrenmeniz o kadar da önemli değil ama eğer tasarımlarınızla göz kamaştırmak istiyorsanız bu dili öğrenmeniz gerekiyor. CSS Öğrenmek için pek çok kaynak bulunabilir. Kaynakları en sona bırakacağım.

En sonunda kullanıcıyla etkileşimli sayfalar öne çıkar. Kullanıcıyla etkileşimliden kast ettiğim şey ise şudur. Mesela kullancı bir forma veri girer o veri sayfada gösterilir veya bir veritabanına sonra gösterilmek üzere kayıt edilir. Bu işlemi yapmak için HTML ve CSS den daha gelişmiş bir dile ihtiyacınız vardır çünkü HTML ve CSS bir tasarım dilidir. Yani onlar tam anlamıyla bir yardımcı karakterdir. Ana karakterler ise bu bahsettiğim Kullanıcıyla Etkileşim sağlayan dillerdir. Bu dillere de örnek olarak ASP ve PHP verilebilir. Günlük hayatta karşılaştığınız tüm ama tüm sitelerde bu dillerden birine rastlamanız mümkündür. Eğer tarayıcınızın adres çubuğuna dikkat ederseniz bazı sitelerde .php veya .asp uzantılı dosyalar görürsünüz. Bunlar ASP ve PHP’nin uzantılarıdır.

ASP Microsoft un çıkardığı bir dildir. Geliştirilmesi durmuştur çünkü Microsoft ASP yerine artık ASP.Net tercih eetmektedir. ASP.Net in uzantısı .aspx dir ve Adı dışında da benzer hiç bir yanları yoktur 😀 . O yüzden Microsoft’un yaptıklarıyla ilgileniyorsanız biz size ASP’yi değilde ASP.Net i öneririz. Eğer menüde daha değişik neler olduğunu öğrenmek istiyorsanız. (Bu konularda pek bilgili değilim çünkü benim bilgim daha fazla ASP üzerine.). O dil de PHP’dir. PHP nin öğrenilmesi çok kolay bir dil olması ön planda imiş. Ve kodlama yaparken daha hızlı ve basit kodlar yazarak ASP’de 10-15 satırlık işi PHP’de 5-6 satırda halledebiliyormuşuz. PHP yi de geliştiren Linux’muş. Öğrenmek isteyenler olursa PHP nin öğrenme kaynağı tek bir yerde duruyor yani ASP gibi farklı yerlerde değilmiş. (burada)

PHP ve ASP gibi diller HTML ve CSS ile birlikte çalışır. Bu birleşimde size siteyi oluşturur. Sanırım biraz anlamışsınızdır.

Şimdi diyelim ki kodlamayı öğrendiniz ve basit şeyler kodluyorsunuz, çalışıyor. Bunu nasıl site yapacağım? Nasıl böyle bir adresim olacak? diyorsanız bunun için size gerekenler;

  • Alan Adı
  • Host (Sunucu)

Bunların ücretleri çok pahalı olmamakla beraber 50 – 60 TL yi bulabiliyor. Ama yıllık 50 – 60 TL olduğundan gözünüzün korkmasına gerek yok. Size bir site önereceğim ve o siteden 22$ ‘a Alan Adı + Host’u satın alabilirsiniz. Ama burada dikkat etmeniz gereken bir şey var. Sunucunuz ne tabanlı olacak? Ne tabanlı derken şöyle ASP için Windows tabanlı bir host’a ihtiyacınız varken PHP için Linux tabanlı bir hosta ihtiyacnız olacak. Yani PHP ve ASP beraber çalışamayacak. Nedeni bu dilleri iki ayrı firmanın geliştirmesi.

Kaynaklar

Şimdi size Alan Adı ve Host için bir site önereceğim demiştim. Bunları alabilmek için Natro adında bir Firmanın sitesine gidiyoruz ve online satın alıyorsunuz. Siteye gitmek için aşağıdaki Banner’ın üstüne tıklayabilirsiniz.



HTML öğrenmek için bir sürü site var. Size bu siteler arasında en güzellerini seçeyim. Başa en güzel ama ingilizce bir site vermek zorundayım. Zaten ingilizceniz var ise dil öğrenme konusunda zorlanmazsınız çünkü kodların tümü ingilizce 😀

CSS Konusundada tek bir kaynağım var. Ne kadar doğru bilemiyorum ama en iyilerinden biri bu tabiki ingilizcem var diyorsanız W3 Schools bu konudada bilgili 😀

PHP ve ASP içinse önerebileceğim siteler var. Ama ASP için kaynaklar çok dağınık.

Evet arkadaşlar umarım yararlı bulursunuz …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir